Újra rendel

Újra rendel – Magas Dávid a Thor Gym Mozgásterapeutája 

 

Tudom, ezerszer hallottad már, hogy:

“ép testben ép lélek”

“mozgással megelőzhetsz nagyon sok betegséget”

“a mozgás hozzájárul a mentális egészség védelméhez és a koncentráció javulásához”

Most nem arról írnék, hogy milyen önös érdekek állhatnak a rendszeres és helyes fizikai aktivitás mögött, hanem hogy mekkora KÖZÖSSÉGI érdek áll mögötte. Kezdjük a száraz adatokkal: Magyarországon a legtöbb táppénzt az Országos Egészségügyi Pénztár a derékfájás okán fizeti ki, azonban ez a probléma a nyugati országokban is óriási munkakiesést jelent mind akut, mind krónikus fájdalom esetében. Ennek következtében az államot és az egészségügyet foglalkoztatja az aspecifikus vagy ismeretlen eredetű derékfájás, amely rengeteg pénzébe kerül nekik világszerte (Bálint, 2011).

Tehát a járvány előtt is szignifikánsan terhelte az egészségügyet az ülő életmódból, vagy nem megfelelő sportmozgásból adódó mozgásszervi panaszok. A közelmúltban hozott, a közegészségügy működési spektrumát korlátozó intézkedések pedig, ezen panaszok tüneti kezelését is minimálisra csökkentette. A magánegészségügy működése is egyre jobban korlátozódik, bár ez kevésbé fontos azok számára, akiknek nincs lehetősége igénybe venni.

A veszélyt tovább fokozza, ha sok munkavállalóval együtt egy C kategóriás étkezőszéken próbálod meg lehúzni a home office-t. Egyre kényelmetlenebb, egyre csúnyábban ülsz, egyre jobban idegesít, a fájdalom

Nincs mese, ha a tüneteket nincs esély kezelni és a körülmények sem kecsegtetnek semmi jóval, akkor ideje megcélozni magát az okot: a szervezeted alapvető mozgásigényét helyesen és rendszeresen kielégíteni.

Mit tehetünk az ügy érdekében? 

Otthoni munkaállomás ergonomikus kialakítása:

Találj egy szakembert, aki felméri az állapotod és a helyzeted, majd ezen információk alapján egy megfelelő minőségű és intenzitású mozgásprogramot rak össze.

Az egészségmegőrző fizikai aktivitás fő részei:

1, Lágyszöveti terápia: 

Ennek a legelterjedtebb formája az SMR hengerezés. Megfelelően alkalmazva fellazítja az izomrendszerben található letapadt kötőszöveteket és pozitív irányba befolyásolja az izmok tónusát. Eszköz hiányában a földön fekve magadnak is átmasszírozhatod a feszesnek talált területeket. Legfontosabb régiók: talp, vádli, farizom, gerincmerevítők.

2, Általános ízületi átmozgatás: 

Semmi más dolgod nincs, mint szisztematikusan (fentről lefele vagy lentről felfele) haladva mozgasd át az ízületeidet úgy, ahogy általános iskolában mutatták. Ez segít abban, hogy az ízületi felszínek közötti térben több ízületi folyadék legyen, ezzel is megelőzve az ízületek kopását, “olajozottabb” érzetet adva nekik mozgás közben. 

3, Izomaktiváció: 

Írhattuk volna az “erősítés” címszavat is, de itt első körben nem a bedurranásra törekedünk. Az izomaktivációhoz lassú, kontrollált mozgások szükségesek annak érdekében, hogy a már meglévő kompenzációs mechanizmusok (adott izmok túlműködése/alulműködése) ne fokozódjon tovább. Koncentrálj a mozdulat végrehajtására és a végrehajtás által adott érzetre! Mindig tartsd stabilan a medencéd és a gerincmozgásokkal járó gyakorlatoknál figyelj a  csigolyák egymáshoz viszonyított, harmonikus mozgására.
A gyakorlatokat kezdetben a földön végezd, a kontaktus a talajjal elősegíti az izolált végrehajtást és biztonságérzetet ad. Az álló gyakorlatokra csak 4-5 hét gyakorlás után térj rá.
Légzésed minél természetesebb legyen, a rekeszizmod feszítése csak bonyolítja a dolgokat 🙂

4, Mobilizáció: 

Az izmok aktivációja után a mozgásszegmenseid hatékonyabban működnek, stabilabb rendszert alkotnak. Ez egy egyértelmű jel a központi idegrendszered számára, hogy a működésük nagyobb mozgástartományban biztonságos- megkezdhetjük a mobilizálást és nyújtást. 

-Első lépés: az izmok izolált, dinamikus nyújtása. Vedd fel a nyújtás pozícióját, majd az antagonista (ellenoldali) izom feszítésével “húzd bele” magad  a pozícióba.
Példa: a combhajlító izmomat nyújtó testhelyzetben ülök. A combfeszítő és csípő horpasz izom egyszeri, maximális megfeszítésével további nyújtást érek el, majd ellazítom ezeket az izmokat.
– Mozgásláncok nyújtása: a jógából ismert ászanák a legismertebb példák erre a jellegű nyújtásra.

-Ízületek mobilizációja: guggolj, csavard a gerinced, tekergesd a medencéd. Ne ijedj meg a ropogó, kattogó hangoktól, nem kopnak az ízületek, csak felszabadulnak a blokkok. Mozogj a tér minden irányába- főleg arra, amerre nem szoktál.

5, Levezetés, megnyugvás: 

A fizikai aktivitástól (még ha gyógytornáról is beszélünk) a szervezeted az úgynevezett szimpatikus tónusban van. Ez az állapot az “üss vagy fuss” reakció néven ismert. Ugyanez volt a reakciója az ősember szervezetének a kardfogú tigris közeledtére és ugyanez a reakciója a modern embernek a stresszre vagy az edzésre. A dolgunk, hogy a szervezetünket és az elménket is megnyugtassuk a teljesítmény leadása után. Ennek egy részét a mobilitás blokkban megtettük, hiszen visszaállítottuk az izmok megfelelő tónusát. Ezt követően az elme megnyugtatásával érhetünk el gyorsabb és hatékonyabb regenerációt. A szellemi megnyugvást segítő gyakorlatok lehetnek légzéstechnikák, meditációs technikák, autogén/relaxációs tréning, vagy egyszerre mindhárom és azok egyéni kombinációja.

Ha ezeket a jellegű gyakorlatokat gondosan összeválogatva, rendszeresen végzed, akkor kialakul az edzésen belül egy rutin. Nincs szükséged a gyakorlatok újbóli leellenőrzésére, nem kell az oktatóvideókat visszapörgetned és nem kell, internetes fórumokat böngészned közben- máris egy magasabb intenzitású mozgásformát végzel, ami a szív- és érrendszered egészségét is karbantartja.

Várunk vissza és onnan folytatjuk a rehabilitációs munkát, ahonnan abbahagytuk. #ThorRecoveryZone